Wat doet Stichting Garima

Wat doet Stichting Garima?

Stichting Garima zorgt ervoor dat de kinderen in het nieuwe weeshuis voldoende te eten krijgen, goed gekleed gaan en een opleiding kunnen volgen. Om dit te bewerkstelligen biedt de stichting een sponsorprogramma aan. Iedereen kan al sponsorouder worden vanaf slechts €25,- per maand. Hiervan kan de voeding en onderwijs van één Garima bekostigd worden. Voor kleding en medicatie is Stichting Garima nog afhankelijk van andere soorten inkomsten. Voor een bedrag van €50,- kan geheel in de basisbehoeften van één Garima worden voorzien.

Stichting Garima werkt samen met de Indiase non-profitorganisatie ORBIT. Deze NGO (Non-Governmental Organisation) zet zich al 20 jaar in voor de allerarmsten in het district Bidar. In de afgelopen twee decennia heeft ORBIT verschillende succesvolle programma’s opgezet, gericht op onder andere vrouwenemancipatie, onderwijs, en gehandicapten.Op 20 juni 2014 opende ORBIT het SPARSHA Care Home, het thuis voor de Garima kinderen. Meer over ORBIT lees je op hun eigen website.

Stichting Garima van de Nederlandse Belastingdienst de Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) status gekregen. Zo is duidelijk dat Garima een wettelijk georganiseerde Stichting is en kunnen sponsors genieten van belastingvoordeel.

Het bestuur

Laura Koster - Secretaris

Laura Koster
Secretaris

Johanna Rensenbrink - Penningmeester

Johanna Rensenbrink
Penningmeester

Arjen van Deutekom - Voorzitter

Arjen van Deutekom
Voorzitter

Het ontstaan van de Stichting

In 2008/2009 werkte Arjen tien maanden als vrijwilliger voor ORBIT. In deze tijd raakte hij nauw betrokken bij de ontwikkelingsprojecten van ORBIT. Johanna bezocht ORBIT in 2009 en ook zij werd erg geraakt door het werk dat deze organisatie doet.

Fr. Bapu bij zijn bezoek aan Nederland.

De vrijwilligers hielden al die tijd contact met ORBIT. Deze vriendschap leidde ertoe dat de directeur van ORBIT, Priester Santhosh Bapu, begin 2013 op bezoek kwam in Europa. Tijdens zijn bezoek werden de eerste plannen voor het opzetten van een opvang voor aidswezen besproken.

Toen Arjen eind 2013 wederom ORBIT bezocht, besloot hij de Stichting Garima op te richten. Toen Laura en Johanna hierover hoorden, wilde ze graag deel uitmaken van Garima. Met steun van een lokale bijdrage kon in de zomer van 2014 het weeshuis geopend worden. De Stichting heeft tot doel 20 Garima’s van het weeshuis te sponsoren.

Partner in India: ORBIT

ORBIT werkt samen met diverse Indiase organisaties, waaronder Snehacare in Bangalore en het Karnataka Health Promotion Trust. Het team van het weeshuis bestaat uit:

Fr. Santhosh Bapu – Directeur van ORBIT

Fr_Santhosh_Bapu

Fr. Santhosh Bapu

Fr. Santhosh Bapu heeft een passie voor ontwikkelingswerk. Hij besloot zijn comfortabele leven in Mysore op te geven om zich in te zetten voor de armsten in het achterbleven Bidar. Hij heeft zichzelf ten dienste gesteld van de gemeenschap.

Sr. Angeline Sequiera – Hoofd van het huis

Sr Angeline

Sr. Angeline Sequiera

Zuster Angeline is de dagelijkse begeleidster van de Garima kinderen. Ze managed niet alleen het hele weeshuis, ze zet zich met hart en ziel in voor de kinderen en is als een moeder voor hen.

Shantakka – Kok en begeleidster

Ms.Shantaka

Ms.Shantaka

Ms.Shantakka is zelf ook besmet met HIV. Met de hulp van ORBIT is haar dochter opgenomen in SnehaCare In Bangalore. Ondanks haar ziekte helpt ze met koken en begeleiden van de kinderen.

Mr. Simon – Begeleider

Simon

Mr. Simon

Simon woont in het weeshuis en is mede verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Na afronden van zijn studie verpleegkunde heeft hij stage gelopen bij Snehadaan. Daarnaast is hij erg handig met de computer en doet hij ook de administratie.

Sridhar Dongre- Sociaal werker

Mr. Sridhar

Sridhar werkt al meerdere jaren voor de HIV/Aids voorlichtingsprogramma’s van ORBIT. Hij onderhoudt ook het contact met eventuele bejaarde grootouders van de kinderen en de gemeenschap. Hij krijgt een kleine vergoeding voor zijn werk.